EduForum EduForum - forum maturzystów i licealistów
Liceum, matura, studia ? - edu forum Twaina

Witamy na forum edukacyjnym Marka Twaina - pomocna dłoń w świecie nauki

Liceum, matura, studia? - dyskusje, pytania, porady.


Dołącz do grona edu forum - Zapraszamy!   Nie masz konta? -> Rejestracja

  Najczęściej szukane zagadnienia na forum:

              arkusze maturalne  Arkusze maturalne - Maj 2010

              Matura forum  Matura

              Student forum  Studia

              Matura forum  Poradnik maturzysty



Chemia leczy, żywi, ubiera .....

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Edukacyjne Forum Dyskusyjne Marka Twain'a Strona Główna -> Chemia
Autor Wiadomość
Grazyna
Moderator
Moderator


Dołączył: 20 Mar 2007
Posty: 1939
Skąd: ziemia lubuska

PostWysłany: Wto Mar 19, 2013 3:36 pm    Temat postu: Chemia leczy, żywi, ubiera ..... Odpowiedz z cytatem

Temat: „Chemia leczy, żywi, ubiera


Czym zajmuje się chemia?

Podstawowym zagadnieniem chemii jest badanie substancji i ich przemian
jakościowych, powodujących, że z jednej substancji powstają dwie, albo z
dwóch jedna. Współczesna chemia stara się wyjaśniać mechanizm tych przemian na poziomie cząsteczkowym. Szuka też zależności między właściwościami substancji a ich składem i strukturą atomową.
Początki chemii jako samodzielnej dyscypliny naukowej przypadają na rok 1661, kiedy Robert Boyle opublikował dzieło The Sceptical Chymist, w którym określił pierwiastki chemiczne jako trwałe, proste substancje niedające się rozłożyć na składniki.
Chemia jest więc to nauka przyrodnicza zajmująca się budową, właściwościami substancji, ich jakościowymi i ilościowymi przemianami, warunkami, w których te przemiany zachodzą i efektami energetycznymi oraz zjawiskami, głównie elektrycznymi, które im towarzyszą. Termin „przemiany” dotyczy reakcji chemicznych i procesów fizycznych. Obejmuje m.in. przemiany fazowe, np. parowanie, topnienie, dyfuzję.
Badania chemiczne, polegające na obserwacji procesów zachodzących samorzutnie w przyrodzie oraz procesów przeprowadzanych w ściśle kontrolowanych warunkach, są podstawą uogólnień podawanych w postaci wzorów matematycznych, praw i teorii chemicznych, które następnie wykorzystuje się w procesach przekształcania substancji. Każdej przemianie chemicznej towarzyszą zjawiska fizyczne, np. pochłanianie i wydzielanie ciepła energii elektrycznej lub emisja światła. Scharakteryzowanie właściwości substancji chemicznej wymaga stosowania metod fizycznych. Dlatego też chemia jest dziedziną mocno związaną z fizyką.
Chemia jest tradycyjnie dzielona na kilka dyscyplin. Współcześnie uważa się, że podział ten jest nieco sztuczny, ale utrzymuje się on ze względów praktycznych i edukacyjnych.
Chemię dzieli się zwykle na:
 nieorganiczną – zajmującą się wszystkimi związkami występującymi w tzw. materii nieożywionej,
 organiczną – zajmującą się związkami zawierającymi w swojej strukturze atom węgla (z kilkoma wyjątkami),
 analityczną – zajmująca się badaniem składu, stężenia i struktury pierwiastków i związków chemicznych,
 fizyczną – obejmująca wszystkie zjawiska na pograniczu chemii i fizyki.

Specjalistą w tej dziedzinie jest chemik. Taka osoba pracuje najczęściej w laboratoriach i instytucjach badawczych. W swojej pracy posługuje się specjalistycznym sprzętem i przyrządami pomiarowymi. Różnorodne produkty, których używamy na co dzień, otrzymuje się przeprowadzając odpowiednie procesy chemiczne w zakładach przemysłowych korzystając z surowców naturalnych.
Niemalże dla każdego ucznia chemia jest bardzo skomplikowana i trudna. Wzory, równania, czy obliczenia wydają się nie do opanowania. Jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że chemia tak naprawdę otacza nas zewsząd. Stykamy się z nią na co dzień, nawet o tym nie wiedząc. Przykładami mogą być produkty spożywcze, czyli żywność, ubrania i medycyna. To nam najczęściej towarzyszy w życiu.

Zastosowanie chemii
 Przemysł tworzyw sztucznych
 Przemysł spożywczy
 Przemysł farmaceutyczny
 Przemysł kosmetyczny
 Przemysł celulozowy
 Przemysł materiałów budowlanych
 Przemysł nawozów sztucznych
 Przemysł materiałów wybuchowych
 Petrochemia
 Metalurgia

Jak widać chemia ma zastosowanie w różnych dziedzinach życia. Była ona wykorzystywana już w czasach prehistorycznych. Na poniższym rysunku przedstawiony jest zakres rozwoju i zastosowań chemii od zamierzchłej przeszłości do dzisiaj.

Substancje chemiczne w produktach żywnościowych


Składniki odżywcze to substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:
 Białka
 Cukry
 Tłuszcze
 Woda
 Sole mineralne i witaminy

Białka to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka. Są one niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała. Białka są źródłem energii, gdyż przy spalaniu 1 g białka powstają 4 kcal energii. Są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego i mleka. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów. Białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych i ciał odpornościowych, biorą udział w odtruwaniu organizmu.

Cukry, zwane też węglowodanami są głównym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z 1 g węglowodanów wyzwalają się 4 kcal. Węglowodany dostarczane w pożywieniu lub syntetyzowane w ustroju, stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych tj. galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy, amonocukry, acetylowane cukry. Węglowodany biorą udział w budowie błon komórkowych, niektóre wielocukrowce (błonnik) choć nie są przez organizm człowieka trawione i przyswajane, to jednak odgrywają dużą rolę w regulowaniu perystaltyki przewodu pokarmowego.
Z chemicznego punktu widzenia cukry dzielimy na:
 cukry proste – główny przedstawiciel – glukoza C6H12O6
 dwucukry – główny przedstawiciel sacharoza C12H22O11
 wielocukry – główny przedstawiciel skrobia i celuloza -
(C 6 H 12 O 5)n


Tłuszcze (lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie. Są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii. Z 1 g tłuszczów wyzwalają się 9 kcal. Są wygodnym i głównym źródłem materiału zapasowego. Umożliwiają funkcjonowanie organizmu poza strefą neutralności cieplnej - utrzymywanie temperatury ciała. Nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym wydzieleniem ciepła, pozwala na adoptowanie się w niskiej temperaturze, wewnątrz organizmu utrzymuje narządy w stałym położeniu oraz zapobiega ich przemieszczaniu się. Tłuszcze mają dużą wartość sytną, podnoszą smak potraw, pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz substancji wewnątrzkomórkowych. Pod względem chemicznym, tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny. Tłuszcze można podzielić na roślinne: oleje rzepakowe, słonecznikowe, sojowe oraz na zwierzęce: smalec, masło, łój. W skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów, takich jak:
 kwas masłowy - C 3H 7 COOH
 kwas stearynowy C 17 H35 COOH
 kwas palmitynowy C 15 H 31COOH
 nienasycony kwas oleinowy – C17 H33 COOH


Woda to bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii ciecz, która jest niezbędna do życia wszystkim organizmom na ziemi. Rola wody w naszym organizmie:
 jest niezbędna do zachowania odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w naszym ciele,
 jako główny składnik krwi, transportuje niezbędne składniki odżywcze i tlen do wszystkich komórek ciała,
 oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii (mocz i pot),
 bierze udział w regulacji temperatury ciała - w wyniku pocenia organizm pozbywa się nadmiaru ciepła,
 woda współpracuje z enzymami trawiennymi w procesie trawienia i pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm,
 nawilża stawy, gałki oczne, ułatwia przełykanie kęsów pożywienia, jest amortyzatorem dla układu nerwowego oraz uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe,
 utrzymując ciągłe odpowiednie nawilżenie płuc, woda pozwala nam również oddychać.


Składniki mineralne i witaminy zapewniają prawidłowy człowiekowi przez cały okres jego życia. Zaliczamy do nich makroelementy i mikroelementy.
Makroelementy Mikroelementy
Wapń - Ca Żelazo - Fe
Chlor - Cl Cynk - Zn
Magnez - Mg Miedź - Cu
Fosfor - P Mangan - Mn
Potas - K Chrom - Cr
Sód - Na Fluor - F

Witaminy są to związki organiczne, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć, ale bez których człowiek nie może być zdrowy. Ważniejsze witaminy to tj. A, D, E, B2, B5, B6, B12, PP, C, H.

Wszystkie wymienione substancje znajdują się w tzw. naturalnej zdrowej żywności i są one potrzebne człowiekowi, niezależnie od wieku do prawidłowego, zdrowego życia. Obecnie dodaje się do przetworzonej żywności tak zwane „ulepszacze”, czyli związki chemiczne które kryją się pod znanym wszystkim symbolem E. Do produktów spożywczych dodawane są substancje umożliwiające dłuższe ich przechowywanie, ułatwiające proces przetwarzania, podkreślające smak, zapach, kolor, konsystencję i wygląd produktu. Spośród chemicznych dodatków do żywności można wyróżnić: kompozycje smakowo-zapachowe, barwniki do żywności, emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające, konserwanty, przeciwutleniacze i stabilizatory. Większości E lepiej unikać, chociaż część z nich uważana jest za substancje nie mające wpływu na zdrowie człowieka. E stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Wtedy substancje te mogą powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną. Związki chemiczne w żywności mogą prowadzić także do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie.

Czy chemia ubiera?
Przemysł odzieżowy, należy do jednej z najstarszej działalności produkcyjnej człowieka. W przemyśle tym wykorzystuje się wiele związków wielkocząsteczkowych zarówno pochodzenia naturalnego jak i syntetycznego. Z naturalnych surowców włókienniczych znane są od tysięcy lat len, bawełna, wełna czy jedwab. Te surowce włókiennicze znajdują swoje miejsce w przemyśle włókienniczym ze względu na ich cenne właściwości, rozwój nowych technologii, bardziej przyjaznych środowisku oraz ze względu na fakt, że są surowcami odnawialnymi. Obok tych tradycyjnych surowców włókienniczych swoje miejsce znalazły również produkty reakcji polimeryzacji i polikondensacji, czyli polimery syntetyczne. Ogólnie nazywamy te związki polimerami włóknotwórczymi. Zapotrzebowanie na włókna polimerowe wzrasta w całym świecie. Przeciętnemu użytkownikowi odzieży znane są na ogół nazwy handlowe włókien taki jak:
Polar, a właściwie polartec to kolejny przedstawiciel włókien poliestrowych, które narodziły się w laboratoriach firmy Malden Mills w USA. Polar powstał na wzór futra niedźwiedzia. Jest zbudowany ze splotów cienkich rureczek poliestrowych, która może mieć długość nawet 40 kilometrów, przy wadze około 5 gramów, czyli tyle ile waży woda mieszcząca się w jednej łyżeczce od herbaty. W każdym z tych włókien znajduje się powietrze, które daje efekt warstwy termoizolacyjnej. Jednocześnie „polar” pozwala na swobodne odparowanie potu, który w przeciwnym wypadku tworzyłby warstwę ochładzającą ciało człowieka. Dlatego „polar” świetnie sprawdza się w ekstremalnych warunkach.

Anilana to włókno syntetyczne wełnopodobne, z grupy włókien akrylowych, którego głównym składnikiem jest poliakrylonitryl (PAN). Są to włókna syntetyczne odporne na brud, a także łatwo chłonące wilgoć. Wytwarza się z nich dzianiny, tkaniny odzieżowe, i techniczne PAN łączy się często z wełną. Inne nazwy handlowe dla włókien poliakrylonitrylowych to Orlon, Akryl.

Elana to nazwa handlowa jednego z włókien poliestrowych. Włókna te odznaczają się dużą wytrzymałością na rozerwanie, zginanie i ścieranie, dobrą odpornością na działanie światła, czynników chemicznych (słabe kwasy i zasady). Są odporne biologicznie, barwią się trudno, bardzo słabo chłoną wodę, łatwo się elektryzują i brudzą, lecz dobrze piorą i szybko wysychają. Służą do wyrobu tkanin na ubrania wierzchnie, tkanin dekoracyjnych i firanek.
Lycra to włókno z grupy włókien poliuretanowych, opatentowane przez koncern Du Pont. Jest przykładem włókien bardzo elastycznych, które po odkształceniu uzyskują swój pierwotny kształt. Włókna te wywołały prawdziwą rewolucję w przemyśle odzieżowym. Wyroby z tych włókien są gładkie, miękkie, jedwabiste oraz eleganckie. Poddają się każdemu ruchowi ciała nie marszcząc się, co sprawia uczucie komfortu noszonego wyrobu. Można też włókna te spotkać pod nazwami Elaspan, Dorlastan, czy Linel.


Związki chemiczne w medycynie
Od początków swojego istnienia człowiek starał się znaleźć sposoby leczenia chorób przenoszonych przez mikroorganizmy, takie jak wirusy i bakterie, oraz zapobiegania im. Epidemie chorób zakaźnych, takich jak grypa, cholera i dżuma, zbierały straszliwe żniwo w społecznościach całego świata, niejednokrotnie zabijając miliony ludzi. Dzisiaj człowiek ma do dyspozycji bardzo wiele związków chemicznych, które skutecznie leczą te niebezpieczne choroby. Najbardziej znane leki to:
 Chloroform (trichlorometan, CHCl3), związek organiczny, bezbarwna ciecz; niepalny, lotny; pod wpływem światła i tlenu rozkłada się tworząc trujący fosgen; stosowany jako rozpuszczalnik, dawniej do narkozy.
 Eter do narkozy, specjalnie oczyszczony wolny od nadtlenków eter dietylowy, jeden z najstarszych środków znieczulających ogólnie; stosowany w narkozie wziewnej (po raz pierwszy 1846), także jako zewnętrzny środek odkażający.
 Aspiryna to związek krystaliczny, temp. topnienia 135°C, trudno rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w roztworach wodorotlenków i rozpuszczalnikach organicznych. Otrzymywany przez acetylowanie kwasu salicylowego bezwodnikiem octowym. Aspiryna stosowana jako lek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny. Oprócz wolnej polopiryny są stosowane jej mieszaniny z węglanem wapnia, kwasem cytrynowym lub witaminą C (kalcypiryna, polopiryna S i C) oraz mieszanina z glicyną (Asprocol). Polopiryna jest lekiem mało toksycznym, ale dość silnie drażni śluzówkę żołądka.
`Chemia i medycyna zawsze miały ze sobą wiele wspólnego i wzajemnie się uzupełniały, jednak mocno połączyły się ze sobą dopiero w chwili narodzin chemioterapii, którą tłumaczy się jako używanie syntetycznych związków chemicznych w celu zwalczania chorób wywołanych przez drobnoustroje i pasożyty, a także chorób nowotworowych. Chemia jako zespół, wielki obszar zjawisk, istniała zawsze. Jednak gdyby jej nie było? Bez chemii nie byłoby wielu pięknych zdarzeń w historii świata, nie byłoby sztuki druku, ani otrzymywania papieru, czy tkanin. Nie powstałyby wielkie dzieła malarskie, ani nie przetrwałaby myśl i doświadczenie wielu uczonych i badaczy. Nie byłoby budowania, ani zapisu informacji. Bez chemii świat byłby szary, smutny, zimny i głodny. Na szczęście chemia jest wszechobecna i potrzebna nam na co dzień.


Bibliografia .
1. Encyklopedia PWN
2. H. Gulińska, J. Smolińska Ciekawa chemia WSiP Podręcznik klasa 1 gimnazjum
Strony internetowe:
1. www.wikipedia.pl
2. www.odchudzanie-zdrowe.pl
3. www.skibi.enterpol.pl/chemia/
4. www.miesiecznikchemik.pl
5. www.gazeta.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gar



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 5

PostWysłany: Pią Paź 06, 2017 9:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, choć jednak tkaniny naturalne lepiej się noszą niż syntetyki.
_________________
tkaniny dekoracyjne dekorowane http://www.mojatkanina.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ogini



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 1

PostWysłany: Nie Paź 08, 2017 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a mnie chemia bardzo szpeci !
_________________
http://www.analiza-statystyczna.eu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Marcylian



Dołączył: 13 Paź 2017
Posty: 1

PostWysłany: Pią Paź 13, 2017 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest to bardzo ciekawy przedmiot.
____
discopolo
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dolores



Dołączył: 17 Paź 2017
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Sro Paź 18, 2017 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świetnie Wink Dzięki wielkie za sprawdzone informacje w tym obszarze tematycznym Smile Z całą pewnością mi się przydadzą Wink
_________________
Jak się człowiek przyzwyczai, że nie dostaje tego, czego pragnie, to stopniowo sam nie wie już, czego naprawdę chce.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:    Zobacz poprzedni temat : Zobacz następny temat  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Edukacyjne Forum Dyskusyjne Marka Twain'a Strona Główna -> Chemia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Licea zaoczne | Katalog stron | Forum Edukacyjne | ViPcenter.pl | Arkusze maturalne
Odżywki, suplementy dla mózgu | Katalog Ciekawych Stron | Home.pl