Autor |
Wiadomość |
kwiat_lotosu
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 3:17 am Temat postu: Czy po tej szkole można iść na studia? |
|
|
POMOCY!!
Hej.Jestem w I klasie liceum ogolnoksztalcacego i mam zamiar przeniesc sie do liceum ogolnoksztalcacego zaocznego.Ale mam z tym problem bo malo na ten temat wiem:/ Czy ktos moglby mi pomc? Bylabym wdzieczna:)
Np.Czy po tej szkole moge isc na normalne studia?Czy ta matura jest w czyms gorsza niz w normalnej szkole? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ela67
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 6:37 pm Temat postu: |
|
|
zapraszam Do prywatnego liceum im.Marka Twaina . To super szkoła , a nauka w niej jest przyjemnością . Liceum zaoczne daje ci taie same mozliwości na przyszłość co normalny ogólniak . A zdana matura (nie ważne gdzie) to jest oprostu matura .
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
ExVen Site Admin

|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam Szanowne Panie,
uzupełnię odrobinę odpowiedź Eli (dziękuję w imieniu LO M. Twaina ), o informacje „techniczne”, tak aby nie było żadnych wątpliwości...
O przyjęcie do szkoły dla dorosłych mogą się ubiegać osoby, które mają 18-lat, w wyjątkowych wypadkach oraz udokumentowanych odpowiednim skierowaniem/zaświadczeniem, ta granica wiekowa może lekko ulec zmianie. Przepisy regulujące obowiązek szkolny do uzyskania pełnoletniości, obligują nas do podjęcia odrębnych działań zarówno podczas przyjęcia jak i nauki.
Licea dla dorosłych M. Twaina posiadają uprawnienia szkół publicznych nadane przez Kuratora Oświaty, (podlegają pod MEN, CKE, OKE, KO) działają zgodnie z przepisami oświatowymi i podobnie jak szkoły publiczne są kontrolowane przez Wizytatorów.
Nasi Słuchacze z chwilą ukończenia szkoły otrzymują świadectwo uprawniające do składania egzaminu maturalnego. Egzamin przeprowadzany jest w naszej szkole, zgodnie z zasadami nowej matury.
Absolwenci, którzy zakończą egzamin pomyślnym wynikiem odbierają świadectwo dojrzałości wydane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, które uprawnia do ubiegania się o przyjęcie na studia w szkołach wyższych.
Także jak widzisz szkoła jest jak najbardziej „normalna” i po maturze można kontynuować naukę, podobnie jak czyni to większość naszych Absolwentów na „normalnych studiach”.
Każda osoba zainteresowana zapisaniem się do naszego liceum może wcześniej zobaczyć Decyzje o wpisie do ewidencji szkół publicznych, jak również potwierdzić jej autentyczność u organów nadzorujących. _________________ Pozdrawiam
ExVen |
|
Powrót do góry |
|
 |
kwiat_lotosu
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 10:16 pm Temat postu: |
|
|
A jak jest ze szkolami dla mlodziezy?Czyli z liceum zaocznym.Ja chce podjac nauke w takiej szkole ale boje sie ze sobie nie poradze bo slyszlam ze samemu trzeba nadrabiac duzo materialu:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
ExVen Site Admin

|
Wysłany: Czw Lis 27, 2008 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Licea zaoczne i wieczorowe to szkoły dla dorosłych.
Nie wiem, jak wygląda Twoja sytuacja i dlaczego chcesz podjąć naukę akurat w liceum zaocznym. Zakładam, że jesteś niepełnoletnia, więc nie możesz samodzielnie podjąć decyzji o przeniesieniu - bez rodzica lub innego opiekuna prawnego.
Pytasz o szkoły zaoczne i samodzielną naukę – owszem, taka forma kształcenia wymaga wkładu własnej pracy, odpowiedzialności i samodyscypliny. Zjazdy są organizowane 2 razy w miesiącu (weekendy) i mają formę wykładu. Plan lekcji jest zmienny. W trakcie zajęć nie ma typowych sprawdzianów i klasówek, w zamian każdy semestr kończy się sesją egzaminacyjną. Wymagane jest także terminowe dostarczanie prac kontrolnych z poszczególnych przedmiotów.
Naukę w formie zaocznej chętniej podejmują osoby aktywne zawodowo, mające zobowiązania rodzinne i sprawnie zarządzające swoim czasem.
Dla porównania - licea wieczorowe prowadzą zajęcia w systemie tygodniowym, zazwyczaj są to 3 dni robocze (np. w naszym LO – wtorki, środy i piątki w godz. popołudniowych). W liceum wieczorowym plan zajęć jest stały, a podstawą ocen semestralnych z poszczególnych przedmiotów są oceny cząstkowe, uzyskane przez podczas godzin lekcyjnych (czyli podobnie jak w szkole dziennej).
Nauka w tej formie wymaga nieco mniej wkładu własnego – większa liczba zajęć w mniejszych odstępach czasowych, pozwala na regularne przyswajanie wiedzy przekazywanej przez nauczyciela w trakcie wykładów.
Mam nadzieję, że odrobinę przybliżyłam Ci temat nauki w szkołach dla dorosłych. A może wystarczy przeniesienie do innego LO młodzieżowego…  _________________ Pozdrawiam
ExVen |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina375
|
Wysłany: Czw Lut 13, 2014 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Jak tylko tam zaocznie zdasz maturę to nie ma żadnych przeciwskazań iść na studia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mikas Przyjaciel forum

|
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 6:31 am Temat postu: |
|
|
Beauty Lux, szkolenie zawodowe - u mnie tak to wyglądało. Studia? Papier, zero konkretów, doświadczenia, ani umiejętności. Po prostu to wam kompletnie nie przyniesie profitów! |
|
Powrót do góry |
|
 |
gasrom
|
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 6:48 am Temat postu: |
|
|
Nie kochana, nie jest gorsza:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
mikas Przyjaciel forum

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2016 7:27 am Temat postu: |
|
|
Wystarczy new nails i szkolenia zawodowe - przerabialiśmy temat wielokrotnie, ale wiadomo, że wszystko zależy od danej sytuacji. Nie ma co ukrywać, że osiągnięcie czegoś sensownego wymaga przede wszystkim czasu, nie da rady hop siup. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cassca Przyjaciel forum

|
|
Powrót do góry |
|
 |
jatuwysiadam Przyjaciel forum

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2016 12:21 pm Temat postu: |
|
|
Najlpeiej zdać maturę, a potem iśc na dobre i przyszłościowe studia, np na studia z komunikacji w mediach . |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiola438 Przyjaciel forum

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2016 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Studia z przyszłością to studia po szkole i maturze. Ale różnie to bywa. Każdy z nas uważa inaczej. Ale nawet mając sporo lat nie raz warto podnosić kwalifikację i znaleźć fajną pracę w tematyce takiej co lubimy. Mi się podoba np. uczelnia w Warszawie na WSEiZ wydział architektura wnętrz http://www.wseiz.pl/pl/studia/wydzial-architektury/architektura-wnetrz , którą lubię. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mikas Przyjaciel forum

|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2016 6:27 am Temat postu: |
|
|
Wystarczy dobre podejście do rozwoju. Nie studia, a szkolenia zawodowe z danego zakresu i to daje bez porównania więcej niż poświęcenie kilku lat na studiowanie. Tak więc raczej radzę iść po prostu w kierunku solidnej nauki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sprz3ty
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2016 12:20 pm Temat postu: |
|
|
Generalnie takie licea moim zdaniem nie są dobre, bo nie masz odpowiedniej motywacji. Ja zauważyłem, że duża ilość osób przykłada się tylko wtedy jak od niej wymagają. _________________ wypożyczalnia maszyn budowlanych Wrocław |
|
Powrót do góry |
|
 |
lilianna Przyjaciel forum

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2016 7:57 am Temat postu: |
|
|
Zawsze warto korzystać z pomocy na takich stronkach- Pisanieprac.org
Znajdziesz tam pomoc naukową w wielu dziedzinach. Przejrzyj sobie ich zakres pomocy. Polecam, bo to sprawdzone namiary  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|