Autor |
Wiadomość |
Snoopy Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Kilka interesujących obrazów:
Édouard Manet, Olimpia
Jerzy Nowosielski Dziewczyny na statku
Petrus Christus Portret dziewczyny
Leonardo da Vinci Dama z łasiczką, Mona Lisa
Edgar Degas Rozczesująca włosy
Picasso Portret Dory Maar
Amadeo Modigliani Akt leżący, Portret kobiety w kapeluszu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brilliance
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o malartwo to chciałam to rozdzielić..najpierw zająć się literaturą.. a pózniej podać przykłady malarskie+prazentacja multimedialna. I tutaj pojawiają się schody.Bo nie jestem pewna czy przedstawiając wizerunki kobiet skupiając się wylącznie na ich wnętrzu,cechach charakteru omawiając przykłady z literatury mogę po tym tylko uwzględnić wygląd kobiet z obrazów ,które wybiore.
Chciałam wybrać dzieło Rubensa-Trzy gracje. A nad resztą się jeszcze zatanawiam.
Mam jeszcze pytanie czy wybór Lolity Vladimira Nabokova jest trafny? Wiem,że ta powieść wywołała oburzenie..w końcu można to uznać za pewien rodzaj tabu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brilliance
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 12:46 pm Temat postu: |
|
|
Édouard Manet, Olimpia
Rubens-Trzy gracje
Picasso Portret Dory Maar
I przedstawiłabym ich różnorodność? Te obrazy ukazują trzy różne wizerunki kobiet... mogę to zrobić w ten sposób? Nie chciałabym przekombinować |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Lolita to klasyka, temat "goracy", ale nie musisz sie obawiac.
Malarstwo- trafnie dobrałas,bedzie ok. Tylko pamietaj, że opisujesz obrazy, proporcja miedzy czesciami pracy powinna byc zachowana. Czy zdazysz omówić wszystko , co przygotowałas?  _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
- Opiekun działu NIE odpowiada na posty, które łamią Regulamin ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brilliance
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Słyszałam ,że najlepiej wybrać cztery postaci do pracy..wiec tak zrobiłam.. a dwa obrazy to byłoby chyba troszke za mało prawda? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Snoopy Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że wystarczyłoby. Boję się, że 15 minut okaże się zbyt krótki na omówienie 4 tekstów i trzech obrazów. Najlepsze połączenie to byłoby 3+2 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brilliance
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 4:14 pm Temat postu: |
|
|
A które działa literackie oraz malarskie powinnam zostawić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fireinmyworld
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 5:24 pm Temat postu: Portret kobiety |
|
|
Witam serdecznie.Mam w tym roku maturę i chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy. Temat mojej prezentacji maturalnej to: "Portret kobiety. Przedstaw różne jego ujęcia, dokonując analizy wybranych przykładów literackich."
Wpadłem na pomysł zrobienia trochę innej prezentacji niż zwykle.Dość ryzykowane ,ale jednak.Chciałem każdą z omawianych postai kobiet przedstawić nie jako jak na wokandzie w sądzie.Nie omawiać tak standardowo ,a nie jako przedstawić "kartotekę",charakteryzacja i po każdej postaci wydać" wyrok".Chciałbym spytać się co sądzicie o tym pomyśle i jednocześnie podpytać o postacie.Wybrałem bowiem:
Biblia-Ewa,Maryja.Maria Magdalena
Lament Świętokrzyski(do Maryi)
Tristan i Izolda
Antygona
Balladyna
Rozważam jeszcze Romeo i Julia jednak tutaj nie jestem pewien czy nie za dużo i nie ma jakiegoś wyrazistego portretu kobiety.
Czekam na jakieś rady opinie i serdecznie pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brilliance
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 5:38 pm Temat postu: |
|
|
I jeszcze mam wątpliwości co do wyboru kobiety fatalnej..może bardziej wyrazistą postacią byłaby Izabela Łęcka? Bo jakby głębiej się nad tym zastanowić to Jagusia Paczesiówna(Borynowa) z Chłopów nie jest do końca typowa. Nie ma złych intencji ,lecz rozsadzał ją temperament i chęć uwodzenia. A Izabeli raczej nie można uspawiedliwić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Izabele tez mozna nieco usprawiedliwic. Tak została wychowana od dziecka. Dziewczetom z arystokracji robiono w ten sposób krzywde. Ale wybór pomiedzy Jagusia a Izabelą nalezy do Ciebie. po prostu wybierz ta, którą bardziej rozumiesz, mozesz o niej wiecej powiedziec... _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Firein
Zabieg bardzo ryzykowny...nie wiem, czy byłby z entuzjazmem przyjety przez komisję. Teraz rozwiaz sprawe ilości postaci. Aby omowic pewien typ kobiety, to zabrakło by moze całego zycia, a ty musisz zmiescic sie w ciagu 15 min. nie mozesz zrobic tego po łebkach. Wybierz 4 albo max 5 postaci zróznicowanych... raczej z innych epok.Nie mozesz przywołac w swej prezentacji tak duzo pań...
pomysl, kogo mozna wykluczyc ze wzgledu na ograniczony jej czas...  _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
Powrót do góry |
|
 |
Fireinmyworld
|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Ale jest zróżnicowanie:) Fakt rozważe moje ryzykowne posunięcie.Ale ja nie lubię gadać schematycznie jak wszyscy.Muszę się jakoś wyróżnić. Przede mną ten sam temat mają 3 koleżanki:)W tym 2 w tym samym dniu co ja.W sumie zliczając jest 6 postaci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brilliance
|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 5:42 pm Temat postu: |
|
|
A jak powinna wyglądać dobra literatura przedmiotu? Z pewnością uwzględnie słownik motywów literackich,ortograficzny...lecz nie mam pojęcia z jakich opracować powinnam korzystać...
I w jaki sposób powinnam analizować te obrazy? Chciałam ukazać różne wizerunki na podstawie ich wyglądu... lecz czy dla komisji nie będzie to za mało? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Brillance- słownik ortograficzny nie. Napisz jeszcze raz, na co sie zdecydowałas( literatura i obrazy) a wtedy podpowiemy, co mozna zaproponowac w lit przedmiotu i jak poradzic sobie z obrazami.ok? _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Firein
Wierzę, że nie lubisz tak jak inni, ale sa pewne wymagania, które musisz spełnic- możesz troszke zaryzykowac, a moze sie komisji spodoba? Zwłaszcza że taki popularny temat u ciebie w szkole. To nie jest pocieszajaca wiadomoś
A! nie mowie, ze nie sa zróznicowane postaci, tylko za duzo! Napisz, z czego zrezygnowałes. _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|