| Autor |
Wiadomość |
mala8076
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 5:26 pm Temat postu: Etos pracy w literaturze XIX i XX wieku |
|
|
Witam serdecznie!!!
Jak wszyscy poniżej mam problem z tematami z j. polskiego.Mam do napisania dwie prace i przyznam się szczerze zero pomysłu
1.Ekspiacja(odkupienie winy) jako droga powrotu do człowieczeństwa.Omów na wybranych przykładach.
2.Etos pracy w literaturze XIX i XX wieku.
Co do ekspiacji czy można jakoś wykorzystać do tego przemianę bohatera???? jakie utwory się tu nadają?
Etos pracy- myslałam by zacząć od postulatów epoki praca u podstaw praca organiczna....
Żywot człowieka poczciwego tam praca dająca spokój równowagę ducha, zwiazek z naturą, zachęcenie do wykonywania najdrobniejszych prac
Nad Niemnem
Chłopi
może coś z Siłaczki Żeromskiego.....sama już nie wiem
Proszę o pomoc!!!
Z góry dziękuję i miłego wieczorku życzę! ja dalej dumam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Do ekspiacji- przemiany pozytywnej sporo utworów pasuje. Np Kmicic, Jacek Soplica, Rambert ( Dżuma), Raskolnikow ( Zbrodnia i kara) , Scrooge ( Opowieśc wigilijna) . Drugi temat też jest ciekawy,najczęściej mozna przywołać tu utwory z pozytywizmu i Żeromskiego, ale też może etos lekarza poświęcającego się bezgranicznie choremu? ( np dr Rieux z Dzumy Camusa ) Najpierw wybierz , który temat jest ci bliższy- oba są ciekawe...  _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
- Opiekun działu NIE odpowiada na posty, które łamią Regulamin ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 10:02 pm Temat postu: |
|
|
dobry wieczór!
Pomimo przeziębienia starałam się wybrać literaturę: temat: ekspiacja(odkupienie win) jako droga powrotu do człowieczeństwa.
Literatura podmiotu: Sienkiewicz H., Potop- tu muszę sprawdzić...
Mickiewicz A.,Pan Tadeusz....jw
Dickens Ch..Opowieść wigilijna, wyd.Świat Książki, W-wa 2009
Camus A., Dżuma.....
Literatura przedmiotu:
100 bohaterów lektur- red.B.Drabarek wyd.Kram, W-wa 2003 ( o wszystkich wybranych postaciach)
Nosowska D.,Słownik motywów literackich, Bielsko- Biała 2005
Bujnicki T.,Potop Henryka Sienkiewicza W-wa: Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, 1994 wyd.3 zm.
nie wiem czy to może być
postaci, które chcę omawiać to: Kmicic, Jacek Soplica, Rambert, Scrooge, Raskolnikow nie wiem na co zwrócić uwagę przy nich najbardziej
a drugi temat jest dla mojej siostry bliź....mamy jeden komp dlatego wszystko razem
Etos pracy
Literatura podmiotu:
Orzeszkowa E., Nad Niemnem (1941-1910) W-wa 1997 wyd. Prószyński i S-ka
Camus A., Dżuma(1913-1960 W-wa:Państ. Instytut Wydawniczy, 1992 Łódź
Żeromski S.,(1864-1925) Siłaczka, W-wa: Czytelnik, 1961
Literatura przedmiotu: Kujawska K., Nad Niemnem Elizy Orzeszkowej W-wa: Wydawn.Szkolne i Pedag;1988
tu mamy trochę gorzej bo nie dotarłyśmy jeszcze do lit.
a postaci to:nad niemnem pokolenie młodych Justyna, Witold, Jan bohatyrowicz
starszyzna :Benedykt Korczyński, Anzelm
czy mamy charakteryzować każdą postać?Dr Rieux
Dziękuję z góry za poświęcony mi czas!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Najpierw temat Twoj
- postaci ok. Zwróć uwagę na przyczynę i okoliczności przemiany, na życie po ekspiacji. Do lit przedmiotu można dodać łatwo dostepne 2 pozycje jeszcze:
- Grodecka Aneta- Słynni pisarze, wielkie dzieła. Kanon xx wieku, Agencja wydawnicza Polonia Press Warszawa 1999 ( tu o Dzumie)
- Grzeszczuk Stanisław ( red.) - Arcydzieła literatury polskiej. Interpretacje. tom II KAW, Rzeszów 1988 ( Tu o Panu Tadeuszu)
Jeśli nie znajdziesz to postaram się poszukać co innego )
 _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:59 pm Temat postu: |
|
|
Dla bliźniaczki:
szkoda, że nie zdecydowałyście charakteryzować Boryny z Chłopów, ale de facto na 15 min prezentacji należy ograniczyć się do 4 , max 5 bohterów. Ja wybrałabym :
Jana Bohatyrowicza, Martę, Benedykta, Witolda Korczyńskich- Nad Niemnem
-Stasię Bozowską - Siłaczka
-dr Rieux z Dzumy
Z innych postaci z powieści Orzeszkowej zrezygnuj, wspomnij tylko o tych , którzy są przeciwwagą- a więc prózniaków, leniów ( Rózyc, Kirło). Pamietaj, że w Nad niemnem praca jest miarą wartości człowieka
Stasia Bozowska- skromna nauczycielka pośięcajaca się pracy nad ludem ( tu omów hasła pozytywistyczne- praca organiczna, u podstaw, konsekwentne dążenie do celu mimo niepowodzeń, biedy)
A dr Rieux to wzór lekarza, dla którego praca jest celem zycia, lekarz z powołania
( możesz być pytana o kontrast miedzy postawą lekarza z Siłaczki i własnie dra Rieux) Jeśli już zdecydujesz się na wybór konkretnych bohaterów to postaram się podać dostepną lit przedmiotu  _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 12:00 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki
Etos pracy:
Decyduję się na te osoby zaproponowane przez ciebie, analizując je stwierdziłam,że mam informacje do nich o wiele większe i chyba dam radę.
Gdybyś mogła podać literaturę będę wdzięczna. Masz cierpliwość do nas wszystkich.
Ekspiacja : zabieram się do analizy postaci.
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 9:36 pm Temat postu: |
|
|
-100 bohaterów lektur- red. B. Drabarek ( tu o wszystkich wybranych bohaterach)
-Słownik literatury XIX wieku , red. Bachórz J
- leksykon motywów literackich - np pod red. D. Noskowskiej
-Bachórz - wstęp do NAD NIEMNEM ( takie wydanie poszukaj)
- Grodecka A. - Lektury stulecia. Słynni pisarze, sławne dzieła ( tu o Dzumie)
-Hutnikiewicz A. Stefan Żeromski , Wwa 1987
jeśli jeszcze coś lepszego znajdę, to dam znać. Pozdrawiam
 _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alexia Przyjaciel forum

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Może coś się przyda?
Matura pisemna : pytania i odpowiedzi : praca
: motyw numeru // Cogito. - 2002, nr 16, s. 31-36
... i starca odmłodzi : przysłowia, aforyzmy,
złote myśli, maksymy, sentencje o pracy / zebrał
i wstępem opatrzył Bogusław Reichhart ; oprac.
graf. Jerzy Treutler. - [Wyd. 2]
Warszawa : Instytut Wydawniczy Związków
Zawodowych, 1988. - 223, [1] s. : il. ; 20 cm
ISBN 83-202-0642-1
Strofy o pracy. antologia / wybór i oprac. Grażyna
Konecka, Ryszard Matuszewski ; posłowie R. Matuszewski.
Warszawa : "Iskry", 1980. Pozn. - 270, [2] s. ; 21
cm.
ISBN 83-207-0141-4
Praca : dobro indywidualne i społeczne / pod red. Anny Węgrzyniak i Tomasza Bielaka ; Katedra Kulturoznawstwa WSZOP.
Katowice : Wydaw. Wyższej Szkoły Zarządzania Ochroną Pracy, 2007. - 132 s. ; 24 cm
Praca jako los spełniony : (o "Kamieniołomie" Karola Wojtyły) / Marek Bernacki.
Streszcz. w jęz. ang.
// Świat i Słowo. - 2007, nr 2, s. 257-269 Materiały z sesji naukowej poświęconej pracy, Bielsko Biała
Pieszczachowicz Jan: Praca zwycięża wszystko. Literatura 1990 nr 1 s. 47-9 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie!!!
poszukam sobie
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 10:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
A ja nadal czekam na odpowiedz mojej polonistki, dostała do sprawdzenia moją bibliografię i proponowane postaci ale jakoś ciągle zapomina
zaczęłam pisać wstęp do pracy i resztę (tak samo z drugą pracą) ale nie chce czekać na jej opinię bo znowu tydzien minie.....czy jest szansa,że moge to gdzieś umieścić do sprawdzenia? jeśli to nie kłopot oczywoście
pozdrawiam serdecznie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 7:23 pm Temat postu: |
|
|
Niezbyt obszerne opisy moge sprawdzić na priv.... _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 5:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie!
Mam pytanie ile utworów powinnam zaprezentować czy 3 do tematu :Etos pracy wystarczy?
a literatura przedmiotu czy jest limit podawanych utworów?
nie mogę dotrzeć do książki Bachórz- wstęp do Nad Niemnem...chyba ktoś mnie ubiegł
postaci jest sporo do omawiania : stasia bozowska, dr Riux, i jak się zabrać do Nad Niemnem?
Pisałaś mi,żeby wziąc pod uwagę przeciwwagę tj.próżnaków tj, Różyc. Kirło....a co z Justyną, Witoldem, Martą i jego poglądami na pracę...
a może dodać Chłopów i tu : Borynę,
trochę panikuję i mam mętlik w głowie
dziękuję za cenne wskazówki.
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Z Ekspiacją jakoś na razie radzę sobie....piszę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beatan Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście troszkę się gubisz, ale pomału sobie uporzadkujesz mysli- w koncu to temat bardzo obszerny. Nad Niemnem to powieść 3 tomowa, faktycznie na nasze czasy czytanie jej zajmuje sporo czasu. Ale pamiętaj, że na 15 min przygotujesz charakterystykę 4, max 5 bohaterów. Nie mozna wiecej, gdyż egzaminatorzy nie chcą niczego powierzchownego, interesuje ich rzetelna charakterystyka wybranych postaci. Wiec jesli przedstawisz Borynę, musisz znać 1 tom Chłopów ( tak podasz\w lit przedmiotu) W nad Niemnem scharakteryzowałabym Benedykta, Martę , Janka. O pozostałe postaci może zapytać cię komisja. Jeśli bedziesz znała treść utworu, nie bedzie problemu. Spokojnie, masz naprawde niezbyt trudny temat, tylko musisz poświecić troszkę czasu - może w czasie ferii? _________________ - Opiekun służy pomocą na forum - NIE odpowiada na pytania w wiadomościach prywatnych !
|
| Powrót do góry |
|
 |
mala8076
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Moje koleżanki mają już prawie gotowe prace, bynajmniej tak mówią ....stąd moja panika!
rzeczywiście powinnam spokojnie i w wolnym czasie się do tego zabrać a ferie tuż tuż więc będzie lepiej.
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|