Autor |
Wiadomość |
Zebry168
|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2017 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Każdy powinien sposób wkuwania dostosowywać do siebie - to nie jest coś co jest uniwersalne dla każdego - niestety :/. _________________ ogłoszenia towarzyskie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elizka87

|
Wysłany: Pon Paź 02, 2017 11:53 am Temat postu: |
|
|
Nie każdy umie wkuwać na blachę i zapamiętać multum informacji w krótkim czasie. Mi bardzo pomogła taka tablica nauki mimochodem, dzięki której szybko przyswoiłam wiedzę nawet nie wiedząc kiedy. Co jakiś czas czytałam tablicę i spoglądałam na nią, a wiedza sama wpadła do głowy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwona68695
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2017 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Trzeba po prostu mieć jakiś system a nie na ślepo wyciągać notatki i liczyć na to że samo wejdzie nam do mózgu . _________________ agregat rolniczy |
|
Powrót do góry |
|
 |
moorek
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2017 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Ja zawsze musiałem robić sobie notatki w sam raz dla wzrokowca - czyli mnóstwo podkreśleń, kolorów i drukowanych liter, a do tego dużo list numerowanych czy zaczynających się od myślnika. Pomagało to i przy przedmiotach, gdzie liczyły się "suche" fakty i tam, gdzie trzeba było się rozpisywać, bo potem układało się skrótowe myśli z notatek w zdania w trakcie pisania otwartego pytania. Generalnie trudno jest się uczyć z notatek zapisanych jednym ciągiem, mózg się szybko nudzi, dlatego porządnie przygotowane notatki to już klucz do sukcesu. Do tego zero nauki po nocach albo do późnego wieczora, bo mózg się strasznie męczy w ten sposób! I nic dobrego z tego nie wyjdzie. Warto też robić sobie krótkie przerwy - ale nie takie, które trwają 2 godziny i dłużej, bo potem ciężko jest wrócić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomek242
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kopara
|
Wysłany: Sro Lis 15, 2017 12:14 pm Temat postu: |
|
|
samodzielna nauka jest dość trudna. Moja siostra np walczy z nauką języków ale chyba są jakies ciekawe metody bo ostatnio zauwazylam ze lekcje włoskiego przynosza spore efekty https://lincoln.edu.pl/krakow/jezyk-wloski/ a jak dotad to jak grochem o sciane probowałam w domu ja poduczyc troche i nic i wielkie zero. spróbuje ja podpytac jak ja ucza w tej szkole ze w koncu cos do niej trafia to napisze;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Specjalista
|
Wysłany: Sro Lis 22, 2017 2:41 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej sie uczyć na skojarzenia np stolica Burkiny Faso - Vagadugu - vagadugu łatwe do zappamietania a burki na faso pomyślcie ze np burki czyli psy leja na fasole wlasnie w Vagadugu glupie ale skuteczne |
|
Powrót do góry |
|
 |
jjusti18 Przyjaciel forum

|
Wysłany: Nie Sty 28, 2018 8:04 am Temat postu: |
|
|
Na pewno trzeba tutaj dodać, że bardzo ważnym elementem jeżeli chodzi o efektywną naukę jest koncentracja. Nie każdy potrafi się skoncentrować całkowicie na nauce przez ileś godzin. Czy są jakies skuteczne metody na pełne skoncentrowanie się na nauce? O tym możecie się przekonać tutaj http://www.wiedzanet.pl/jak-sie-skoncentrowac-na-nauce/. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|